OS X Disk Klonlama veya Disk Değiştirme

OS X Disk Klonlama veya Disk Değiştirme

OS X Disk Klonlama veya Disk Değiştirme

SSD fiyatlarının eskisine nazaran biraz daha düşmesiyle Macbook’um üzerindeki 240 GB’lık SSD’yi yeni bir 480 GB’lık SSD ile değiştirmeye karar vermiştim. Fikir güzeldi. Peki, uygulama nasıl olacaktı? Yani herşeyi yeniden kurmak ve yapılandırmak büyük bir lüks. Çünkü bu çok vakit alan bir işlem ve benim ise buna ayıracak vaktim ne yazık ki yok. Vakit, herkes için değerlidir. Bu nedenle bu işi yaparken yaptığım araştırmaları, deneme-yanılmaları ve sonuçları sizlere de aktarmak istedim.

Öncelikle eski metodları unutmalısınız. Evet, reklam filmi sloganı gibi oldu. Fakat vakit kaybetmek istemiyorsanız eski metodları ne yazık ki unutmalısınız. Eski metodlardan birkaçına örnek vereyim.

Eski diskin veya bölümün imajını alıp yeni diske restore etmek

Bu işlemi Acronis True Image ile denedim. Ne yazık ki yazılım, JHFS+ bölümleri görmedi bile. Neyse, konumuz uzun. Bu nedenle diğer metodlara geçelim.

Diskleri masaüstü bir PC’ye takmak ve bootable bir yazılım vasıtasıyla ile diskleri klonlamak

Acronis Disk Director, GParted, Paragon Partition Manager, PartedMagic, Partition Magic Pro vb. gibi boot olarak başlayabilen bir yazılım ile diski birebir kopyaladıktan (klonladıktan) sonra kalan alanı birincil bölüme (partition) eklemek veya büyük alan üzerinde büyütmek (extend etmek). Fakat bilmeniz gereken birşey var. OSX JHFS+ dosya sistemini kullanıyor ve bahse konu olan yazılımlar maalesef bu dosya sistemi üzerinde büyütme/uzatma (extend etme) işlemini yapamıyor. Üzgünüm ama bu böyle. Tabi hemen umutsuzluğa kapılmayın. Diski birebir klonlamanın çok basit bir metodu var. Anlatacağım, sabırlı olun.

Yeni diski harici USB kutuya takmak ve klonlama işlemi OS X üzerinde yapmak

Evet, fikir güzel. Peki ya uygulama? Maalesef bu da çok iyi bir metod değil. Çünkü OS X üzerinde bootable çalışabilen bir bölümleme yazılımı yok. Üzgünüm ama maalesef yok. Peki, iPartition, Paragon Hard Disk Manager veya Stellar Partition Manager vb. ile bu işlem yapılamıyor mu? Hayır, yapılamıyor. Çalışan bir sistem üzerindeki diski birebir klonlayamıyor. Bunu da geçelim.

Disk klonlama cihazı kullanmak

“Klonlama cihazı da nedir?” diyenler aşağıdaki linkleri ziyaret edebilirler.

https://www.google.com.tr/search?q=FRISBY+FHD-U352S
https://www.google.com.tr/search?q=Dark+StoreX+D22C
https://www.google.com.tr/search?q=Dark+StoreX+D42C

Klonlama cihazı ile diski birebir kopyaladım ama ve yeni diski makinaya taktım. Ancak birincil bölüme boş alanı uzatamadım (extend edemedim). Çünkü OS X üzerinde çalışan iPartition, Paragon Hard Disk Manager veya Stellar Partition Manager ile bu işlem yapılamıyor. Bunun yanısıra OS X üzerindeki bölümleme yazılımları bootable yazılımlar değil. Bu nedenle işletim sisteminin çalıştığı bir disk üzerinde uzatma (extend) işlemini nasıl yapacaktı ki? Bu arada OS X üzerinde çalışan öyle çok çok fazla bir bölümleme yazılımı da yok.

Ha bu arada “diski klonladıktan sonra bootable bölümleme yazılımlarının çalıştığı bir sistemde uzatma işlemini yapmayı deneseydiniz” diyenleri de duyar gibiyim. Elbette ki denedim. Yukarıda da bahsetmiştim. JHFS+ dosya sistemi üzerinde bootable yazılımlar da bir işe yaramıyor.

Kısaca, bölümleme yazılımları veya disk klonlama cihazı ile diski klonlayabiliyorsunuz ama diskteki boş alanı kullanamıyorsunuz. Yani kalan alanı birincil bölüme ekleyemiyor veya büyük alan üzerinde büyütemiyorsunuz. Hani Orhan Baba bir şarkısında diyor ya; “Kısacası bu iş olamıyormuş. Bir araya gelemeyiz sevdiğim”. Hemen pes etmeyin. Mutlaka bir metodu vardır ve tabi var da. Tamam tamam sakin olun, anlatıyorum.


Tüm bu denemelerin ve vakit alan bu işlemler sonunda ise; böyle bir işin bu kadar zor olmaması gerektiğini ve birşeyleri yanlış yapmam nedeniyle veya doğru metodları izlemediğim için böyle olduğunu düşünerek arama motorları üzerinde yeni aramalar yapmaya başladım. Yaptığım aramalar sonucunda ulaştığım sonuçlar ise oldukça enterasandı. Birçok insan bu işin OS X üzerinde varsayılan olarak gelen Disk Utility ile yapılabildiğini söylüyordu ve bununla ilgili videolar veya resimler vardı. Ancak El Capitan üzerindeki Disk Utility ile arama sonuçlarında karşıma çıkan Disk Utility farklı idi. Bir süre önce Apple’ın Disk Utility yazılımını güncellediğini ve arama sonuçlarında karşıma çıkanların eski yazılım olduğunu anlamak zor olmamıştı. (Lütfen bkz: http://www.computerworld.com/article/2995962/mac-apps/6-disk-utility-changes-in-el-capitan.html) Daha sonra OS X Kurtarma Modu üzerinden Disk Utility ile arama sonuçlarında karşıma çıkan örneklerin yapılabileceğini düşündüm. Disk Utility yazılımı arama sonuçlarında karşıma çıkandan farklıydı ama denemeye değerdi. Yeni diski USB Harici Kutu ile makinaya bağladım. Cihazı Command ve R’ye basarak Kurtarma Modu üzerinde açtım. Disk Utility yazılımı ile biraz uğraşarak klonlama işlemini yapmayı başardım. Daha sonra Youtube’da bir video buldum ama benim için geç kalınmış bir video oldu. Tabi ki yazının sonuna videoyu da iliştireceğim.

Neyse, haydi başlayalım.

Klonlama Adımları

  • 1- Yeni diski USB harici kutu ile makinaya bağlayın.
  • 2- Cihazı CMD+R’ye basarak Kurtarma Modu üzerinde açın.
  • 3- Disk Utility yazılımını açın.
  • 4- USB den taktığınız yeni diski seçin ve “OS X Extended Journaled” (yani JHFS+) ve “GUID Partition Map” olarak diski formatlayın.
  • 5- Daha sonra formatladığınız bölüm seçiliyken yukarıdaki Edit menüsünden Restore’yi tıklayın.
  • 6- Karşınıza gelen “Restore from” kısmında klon yapılacak diski seçin ve restore işlemini başlatın.

İşlemler bittiğinde eski diski çıkarıp yerine USB kutu içindeki yeni diski takarak hayatınıza kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Yeni diski taktığınızda sisteminiz biraz yavaş açılabilir. NVRAM’i resetleyince bu düzelecektir. Çünkü NVRAM, başlangıç diski bilgilerini de içeriyor. Cihazınız açılırken Command, Option, P ve R’ye aynı anda basarak bu işlemi yapabilirsiniz. NVRAM hakkında daha ayrıntılı bilgi için https://support.apple.com/tr-tr/HT204063 adresine bakabilirsiniz.


İşe Yaramayan Yazılımlar

  • Acronis True Image

  • Acronis Disk Director
  • GParted
  • Paragon Partition Manager
  • PartedMagic
  • Partition Magic Pro

  • Hiren Boot CD

  • Carbon Copy Cloner
  • iPartition
  • Paragon Hard Disk Manager
  • Stellar Partition Manager

  • Disk Klonlama Cihazı

İşe Yarayan

  • Disk Utility

1 Yorum

Anonymous

Yaklaşık 6 yıl önce

Cool blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere? A theme like yours with a few simple adjustements would really make my blog shine. Please let me know where you got your theme.

Yanıtla

YORUM BIRAKIN

Yorum yapabilmek için zorunlu alanları doldurmanız gerekmektedir.
Belirteceğiniz e-posta adresi yayınlanmayacaktır.