Aptal Puma Sendromu
Aptal Puma Sendromu, zaman zaman birtakım şeyleri (daha çok iş fikirleri) düşünürken, konuşurken, tartışırken veya birçok eylemi gerçekleştirirken aklımıza kazımamız gereken oldukça güzel bir deyim.
İddiaya göre pumalar, avlarını yakalamak için gerçekleştirdikleri eylemin/koşunun süresini avlarının cüssesine göre ayarlamaktadır. Konuyu biraz daha açmak gerekirse; pumaların bir ceylan avını sonuçlandırmak için harcadığı zaman ile, bir tavşanın peşinde geçirdiği süre aynı değildir. Puma, oldukça akıllı bir hayvandır. Bu nedenle de koşarken harcadığı enerji miktarı, avdan elde edeceği potansiyel enerji miktarını aştığı takdirde koşmaktan vazgeçmekte ve yenilgiyi kabul ederek başka avlar aramaya girişmektedir.
İşte “Aptal Puma Sendromu”, bunun tam tersini yapan insanların durumunu ifade etmek için kullanılan bir deyim. Bir tavşanın peşinden yıllarca koşan, sonra da yakaladığı avı bir çırpıda bitiren aptalları veya bu tip bir ahmaklığı ifade etmek için kullanılmaktadır. Bir başka ifade ile; birçok insan, pozisyonları ile bağdaşmayan küçük şeyler peşinde ömür geçiriyor. Ceylan peşinde olması gerekirken, tavşan peşinde telef oluyor. (Evet, birçok firma da ne yazık ki bu hastalığa tutulmuş durumdadır).
Başarı, emek-sonuç ilişkisindeki dengeyi iyi hesaplamakta gizlidir. Plansız ve hesapsız hedeflerin peşinden ısrarla koştuğumuzda; kaybettiğimiz en büyük gücün zaman olduğunu ve yerine başka hiçbir şey koyamayacağımızı aklımızdan çıkarmamalıyız.
Yukarı bahsedilen Aptal Puma Sendromu’nun yanı sıra “Pareto İlkesi” veya diğer ismiyle “80/20 İlkesi” anılan fevkalade bir prensip daha vardır.
Pareto İlkesi’ne göre birçok olay; etkilerin kabaca %80’i, etkenlerin %20’sinden kaynaklanır. “Ulaşılan sonuçların %80’i, ortaya koyduğumuz çabanın %20’sinden kaynaklanır” veya bir başka ifade ile; sonuçların %80’i, nedenlerin %20’sinden kaynaklanmaktadır. Eğer bir puma gibi avlanmak istiyorsak; avımız bir tavşan olsa da en azından %20’lik mesafeyi koşmalıyız. Puma, tavşanın peşinden de koşuyor ama bir ceylan kadar değil.
Aptal Puma Sendromu’nun tam olarak nereden geldiği ile alakalı şurada https://eksisozluk.com/entry/25497885 bir yazı da mevcut.
Görsel http://wildlife.ucsc.edu/pumas-feel-the-fear-near-humans/ adresinden alınmıştır.
HENÜZ YORUM YAPILMAMIŞ